Аустралијски Велики корални гребен највећи је корални гребен на свету и највећа биолошка структура уопште. Налази се у Тихом океану и пружа се на преко 2000 километара дуж аустралијске обале, паралелно са североисточном обалом Квинсленда. Заузима површину од преко 350 000 квадратних километара. Гребен обухвата 2900 засебних гребена, 300 острваца и 210 острва, од којих се сваки налази у различитој фази развоја. Састоји се од 400 различитих врста корала и настајао је милионима година од костура морских организама званих корални полипи. Ти корали могу да расту само у плиткој сланој води температуре изнад 22 °Ц која је изложена Сунчевој светлости и богата кисеоником, тј. у бистрој води до 40 метара дубине.

Сваки корални полип може да усиса калцијум-карбонат из мора и да га претвори у кречњачку кору која, умножена неколико милијарди пута, ствара корални гребен. Корални гребен непрестано расте, а чим нови комадић корала пробије морску површину на њему се појављује капа од белог песка, на којем почињу да расту биљке.

Резултат слика за корални гребен слике

На живот међу коралима прилагодили су се сунђери, морски пужеви, ракови, корњаче, велике шкољке, медузе, рибе бесконачно различитих боја и нијанси. Унутар и изван гребена живе и морски пси, а у дубљим водама има и делфина и китова. На коралним острвима живи и мноштво морских птица: чигре, блуне, галебови, аустралијски орлови.

Advertisements