Мртво море

На најнижој тачки на копну налази се мирна, плава водена површина из које избијају стубови соли. На неким местима грудве соли плутају по површини као сломљене санте леда. Тај готово беживотни предео јесте Мртво море, најсланије језеро на свету. Мртво море је и највећа депресија (затворени басен на копну који има дно ниже од нивоа мора) на свету – водена површина се налази на 429 м испод нивоа мора и у сталном је опадању. Налази се између Јордана и Израела, на завршетку долине реке Јордана, у северном делу великог рова који почиње у горњем току реке Јордана и протеже се на југ кроз Мртво море, Црвено море и источну Африку. На неким местима језеро је дубоко 400м, што значи да се поједини делови његовог дна налазе на око 800 м испод нивоа мора.
Резултат слика за мртво море
Овде живи веома мало биљака и животиња. Само малобројни једноћелијски организми могу да преживе у води Мртвог мора јер је она девет пута засићенија сољу него вода у океану. Стално испаравање често узрокује задржавање густе магле изнад површине. Арапски досељеници у средњем веку веровали су да птице не лете преко Мртвог мора зато што су његова испарења отровна. Па ипак, јата једне врсте чворака доносе живот у ово подручје, а хране се инсектима и воћем које расте на обалама.

Полуострво Ел Лисан (што значи “језик”) дели језеро на два дела – северни део који је већи и дубљи, и јужни део, који је дубок у просеку само шест метара, у којем се налазе стубови соли. Стубови су заправо горњи слој дебелих наслага талога који је почео да се формира пре више од два милиона година. Вода из реке Јордана брзо испарава на температурама које лети износе преко 50 °Ц и за собом оставља наслаге глине, песка, камене соли и гипса. Током нарочито влажних зима у Мртво море се сваког дана улива преко 6,5 милиона тона воде. Кад не би било испаравања, ниво језера би порастао за три метра сваке године. Али, од средине XX века ниво језера је опао за више од 40 м, делимично због климатских промена, а делимично због тога што Јордан и Израел црпе воду за наводњавање из реке Јордана.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s