Занимљивости о планетама Сунчевог система

Резултат слика за jupiter planet

Сви смо сведоци да наука и технологија напредује великм корацима сваког дана.Ипак и поред свега тога чини нам се да ће човечанству се требати још много времена да би упознали у потпуности наш Сунчев систем.Ми вам доносимо неколико најзанимљивијих мистерија….које обавијају мистеријом планете нашег Сунчевог система,за које можда нисте ни знали,а због којих још увек научници „разбијају главе“Кренимо редом….

Меркур

Резултат слика за merkur planeta
Меркур је веома тешко проучавати, будући да је веома близу Сунцу.Због тога је обавијен велом мистерија.На пример, он има веома велико језгро, али научници нису сигурни зашто је то тако. Такође, има магнетско поље и атмосферу чије је порекло непознато.Заправо, та мала планета има струју атмосферских честица, што сугерише да се атмосфера непрекидно регенерише.Највећа мистерија од свих: Меркурова издужена орбита временом све више поприма овалан облик и постоји могућност да ће кроз неко време ударити у Венеру или Сунце.Да ли то значи да ће бити поремећена и орбита Земље и других планета Сунчевог система?
Венера

Резултат слика за VENERA planeta
Научници и даље не знају одговор на питање како је некада „земљолика“ Венера постала усијана планета прекривена густим слојем токсичних гасова каква је данас.Међутим, много већа мистерија је то што се њена атмосфера окреће 60 пута брже од њеног спина.Такође, непознато је и зашто се ротира супротно смеру казаљке на сату, за разлику од других планета у нашем систему.Сумња се и да у њеној атмосфери која би у неким деловима могла имати температуру сличну земљиној постоје микроорганизми.
Земља

Резултат слика за planeta zemlja
Иако живимо на Земљи, ми је и даље не познајемо у потпуности. На пример, како то да се на Земљи налази вода? Или: каква је природа њеног језгра која очигледно преноси сеизмичке таласе брже у једном, него у другом правцу?И наш сателит је прилично мистериозан. Иако многи научници сматрају да је Месец настао ударом астероида у Земљу, не постоје геолошки докази за то.
Марс

Резултат слика за planeta MARS
Хладна црвена планета пре 500 или више милиона година била је топла, влажна и геолошки активна. Научници не знају шта је пошло по злу нити да ли су те промене уништиле неки живот на њој.Такође, научници „разбијају главу“ зашто је једна половина потпуно глатка, док је друга потпуно избраздана кратерима од удара метеора.
Јупитер

Јупитер
Јупитер је прекривен „тракама“ гаса различитих боја од којих се светлије називају зонама, а тамније појасевима.Међутим, није познато да ли су оне површина концентричних цилиндара од којих је сачињена планета, нити зашто неке пруге нестају без трага.Мистериозна је и његова чувена црвена пега. Стручњаци се надају да ће сазнати више када сонда Јуно пролети поред њега 2016.
Сатурн

Резултат слика за planeta saturn
Готово четири века астрономи су размишљали о лепим Сатурновим прстеновима, али нико не зна зашто се они ту налазе.Можда су остаци некадашњег месеца који се распао или делићи комета које је кидала гравитација планете.Непозната је и динамика страшних олуја и ветрова на површини планете, као и њена ротација. До сада су до Сатурна послате три летелице чији је задатак био да измере дужину његовог дана, али су све три имале сасвим другачије резултате.
Уран

Резултат слика за planeta uran
Планете би требало да емитују топлоту која је заробљена у њиховој утроби још од процеса формације, али са Ураном то није случајМожда је топлота седме планете нестала у неком космичком преврату у далекој прошлости (можда чак и због удара неког астероида).Или,можда Уран на неки начин сву енергију чува испод површине и не емитује је уопште?Он такође привлачи врло необичан објекат познат као Миранда. Овај чудни месец има дубоке кањоне и слојеве сличне Злемљиним, а неки од његових понора дубоки су и више од 20 километара.
Нептун

Резултат слика за planeta uran
Астрономи су очекивали да Нептун буде потпуно „мртав“, без метеоролошких прилика и дубоко замрзнут.Међутим, Војаџер 2 који је поред њега пролетео 1989. открио је турбулентну атмосферу са лаганим облацима и снажним олујама.За дивно чудо, најбржи ветрови забележени су управо на Нептуну и дувају око 2.100 км /х.Такође, откривено је да чува веома много топлоте, што је веома чудно, ако имамо у виду да је најудаљенији од Сунца у нашем систему.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s